Fillarikoulu

Mikä Fillarikoulu on ?

Fillarikoulu on lapsille suunnattu maastopyöräilykoulu, jossa oppii pyöränhallintataitoja, maastopyöräilyä ja ryhmässäajamisen perustaidot.

Kenelle Fillarikoulu on suunnattu ja mitä varusteita siellä tarvitaan?

Fillarikouluun ovat tervetulleita kaikki tytöt ja pojat, joilla on oma pyörä sekä pyöräilykypärä. Pyöräksi kelpaa kaikki moottoroimattomat kaksipyöräiset. Lisäksi kypärä on jokaiselle pakollinen varuste. Fillarikouluun on hyvä varata mukaan myös sään vaatimat varusteet ja kengiksi sopivat parhaiten kovapohjaiset kengät (esim. sandaaleja emme suosittele).

Suuntaa-antava suositus alaikärajaksi on 6-vuotta. Nuorimmille Fillarikoulun oppilaille suosittelemme Tandem -ryhmää, eli Lapsi-Aikuinen ryhmää jossa vanhempi, sisar tai muu tuttu aikuinen on pääsääntöisesti mukana Fillarikoulussa auttamassa lasta.

Kaikkien Fillarikouluun osallistuvien lasten tulisi hallita itsenäinen pyörälläajo. Lisäksi on hyvä huomioida, että lapsen keskittymiskyky riittää porukassa ajamiseen, jolloin on tärkeää seurata muun ympäristön lisäksi edellä ajavia sekä kuunnella ohjaajien antamia ohjeita. Helpointa tätä on kokeilla Tandem-ryhmässä.

Fillarikoululaiselle tulee ilmoittautumisen yhteydessä valita tasoryhmä, jotka on kuvattu alla. Tasoryhmissä sekä lenkkien pituus että maaston vaikeusaste vaihtelee. Mikäli valinta tuntuu hankalalta, voit aina olla yhteydessä Fillarikoulun vetäjään Elle Porriin, jonka yhteystiedot löytyy alta.

Fillarikoulun ryhmät

Tandem (Lapsi-aikuinen ryhmä)

Lapsen tulee hallita pyörälläajo itsenäisesti, ja vanhemman tai muun huoltajan on tulee olla lapsen mukana Fillarikoulun lenkeillä. Vanhemmat toimivat ryhmän apuohjaajina ja neuvovat lapsia ajon aikana. Ryhmässä opetellaan pyöränhallintaa erilaisilla teillä ja poluilla, kokeillaan pieniä esteiden ylityksiä, harjoitellaan jarrutuksia sekä vaihteiden käyttöä (mikäli lapsella on vaihdepyörä) ja ennenkaikkea nautiskellaan luonnossa liikkumisesta.

Ikäsuositus 6-7 vuotta.
Tandem ryhmässä lenkkien pituus on maastosta riippuen 3-5 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 20″ pyörällä.

Hurjapäät

Lapsen tulee hallita pyörälläajo niin, että pyöräily epätasaisella polulla onnistuu ongelmitta, ja lapsi osaa kiertää pieniä esteitä kuten esimerkiksi isoja kiviä. Tässä ryhmässä lapset pyöräilevät jo itsenäisesti ilman vanhempiaan, joten lapsen keskittymiskyvyn tulisi olla riittävä pienessä porukassa ajamiseen ja edellä menevän pyöräilijän seuraamiseen. Ryhmä pyöräilee melko helpossa maastossa, metsäpoluilla ja sorateillä harjoitellen ryhmässäajoa, pyörän hallintaa, vaihteiden käyttöä, mutta ryhmässä edetään vielä maltillisesti.

Ikäsuositus 8-9 vuotta.
Hurjapäissä lenkkien pituus on maastosta riippuen 5-8 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 24″ pyörällä, jossa on vaihteita 7 tai enemmän.

Rämäpäät

Lapsi hallitsee pyörää jo sujuvasti ja nauttii pyöräilystä epätasaisemmillakin alustoilla. Porukassa pidetään jo hieman vauhtia päällä, ja pausseja on vain muutama tunnin aikana. Ryhmä harjoittelee esteiden ylityksiä ja väistämisiä, ketteryyttä ja koordionatiota ja pyörän hallintaa erilaisilla poluilla. Lapsen kunnon tulee olla riittävä, jotta hän jaksaa ajaa yli tunnin lenkin hieman reippaammalla vauhdilla.

Ikäsuositus 9-11 vuotta.
Rämäpäiden lenkkien pituus on maastosta riippuen 6-9 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 26″ pyörällä, jossa on vaihteita 10 tai enemmän.

Ralli

Tässä porukassa pidetään jo reipasta vauhtia ja ajetaan vaativissa maastoissa. Ryhmä harjoittelee erilaisten esteiden ylittämistä, erilaisilla pinnoilla ajamista, pyörän hallintaa, koordinaatiokykyä, ketteryyttä ja maastossa ”maaston lukua” eli hyvien ajolinjojen valintaa. Ryhmän jäsenet ovat tyypillisesti harrasteneet jo maastopyöräilyä ja/tai heillä on kokemusta Fillarikoulusta aiemmilta vuosilta. Varsinaista ikärajaa ryhmäläisille ei ole, mutta suosittelemme että ryhmän osallistujilla olisi käytettävissä useampivaihteinen maastopyörä. Lisäksi Ralli-ryhmässä pyöräilevältä vaaditaan jo hieman parempaa kuntoa.

Ikäsuositus 11+ vuotta tai kokemusta maastopyöräilystä.
Ralli-ryhmässä lenkkien pituus on maastosta riippuen 8-14 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 26″ pyörällä, jossa ei ole jalkajarruja ja vaihteita on 10 tai enemmän.

Fillarikoululaisten vanhemmat ovat halutessaan tervetulleita mukaan avustajiksi kaikkiin yllä mainittuihin ryhmiin.

Mitä Fillarikoulu maksaa?

Fillarikoulun hinta on 20€ / lapsi. Maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kuka Fillarikoululaisen vakuuttaa?

Jokaisen Fillarikouluun osallistuvan on hyvä huomioida, että Fillarikoulun hinta ei sisällä tapaturmavakuutusta, vaan jokainen pyöräilee omalla vastuullaan. Siksi suosittelemme, että jokaisella Fillarikoululaisella on oma vakuutus, joka kattaa lapselle mahdollisesti sattuvat tapaturmat.

Milloin ja missä Fillarikoulu kokoontuu?

Fillarikoulu kokoontuu kesän aikana kymmenen kertaa. Ensimmäinen kokoontuminen on keskiviikkona 26.5.2021. Tandem ja Hurjapäät ryhmien lenkkien pituus on tunti, Rämäpäät ja Ralli ryhmissä 75 min. Kaikki ryhmät lähtevät ja palaavat samaan paikkaan. Lähtöaika on kaikille ryhmille aina kello 18.

Lisäksi halukkailla Fillarikoululaisilla on mahdollisuus osallistua Satakunta Cupin ja Satakunnan Mestaruusajojen Kortteli-, Rata- ja maastopyöräilykilpailuihin, joissa Fillarikoululaisille on oma ratansa. Ilmoittautumiset kisoihin tulee erikseen.

Ketkä ovat Fillarikoulussa ”opettajina”?

Fillarikoulussa ovat vetäjinä alueen maastopyöräilyn aktiiviharrastajia, joilla on itsellä kokemusta maasto- ja maantiepyöräilystä sekä osalla myös triathlonista. Fillarikoulun toiminnasta vastaa ensisijaisesti Porin Tarmon Juniorityöstä vastaavana Elle Porri.

Mikäli sinulla on kysyttävää Fillarikoulun toiminnasta, ota yhteyttä Elleen: 040-8310718 tai elle.porri @ gmail.com.

ILMOITTAUTUMINEN

Fillarikouluun ilmoittautuminen tapahtuu SuomiSport palvelun kautta. Ilmoittautuminen on kaksivaiheinen, ja on tärkeää että ilmoittautumisessa noudatetaan alla listattua ohjetta ja ilmoittautumisjärjestystä.

SuomiSport palvelua käyttää iso osa Suomen lajiliitoista, joten on mahdollista että sinulta löytyy järjestelmään jo tunnukset. Sinne kirjaudutaan joko sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla. Mikäli tunnuksia ei ole, pääsee ne toki luomaan.

Tässä lyhyet ohjeet ilmoittautumiseen, ja alempana tarkempi ohjeistus:

 1. Valitse alta ryhmä johon haluat lapsen ilmoittaa, ja klikkaa kyseisen ryhmän ilmoittautumislinkkiä:
  1. TANDEM: Tandem ryhmään ilmoittautuminen
  2. HURJAPÄÄT: Hurjapäät ryhmään ilmoittautuminen
  3. RÄMÄPÄÄT: Rämäpäät ryhmään ilmoittautuminen
  4. RALLI: Ralli ryhmään ilmoittautuminen
 2. Siirryt SuomiSport palveluun, jossa voit hoitaa ilmoittautumisen ja maksaa Fillarikoulun osallistumismaksun 20€.
 3. Maksettuasi Fillarikoulun 20€ lapsen Fillarikoulun ryhmäpaikka on vahvistettu.
 4. Tämän jälkeen rekisteröi lapsesi vielä Tarmon jäseneksi klikkaamalla TÄSTÄ. Fillarikoulun maksu sisältää Tarmon jäsenyyden, eli uusia maksuja ei tässä kohtaa enään tule. Rekisteröinnin jälkeen saat sähköpostiviestin vielä Tarmon jäsenyydestä, jossa annettua linkkiä tulee klikata jotta jäsenyys saadaan voimaan. Sähköposti tulee, kun seura on jäsenyyspyynnön kuitannut, eli se ei lähde järjestelmästä automaattisesti, ja siksi sen saapumisessa voi mennä päivä tai pari.

Ilmoittautuminen on valmis! 

Tarkemmat ilmoittautumisen ohjeet:

 1. Valitse ryhmä johon haluat lapsesi ilmoittaa, ja klikkaa ryhmän ilmoittautumislinkkiä. Siirryt SuomiSport -palveluun.
  1. TANDEM: Tandem ryhmään ilmoittautuminen
  2. HURJAPÄÄT: Hurjapäät ryhmään ilmoittautuminen
  3. RÄMÄPÄÄT: Rämäpäät ryhmään ilmoittautuminen
  4. RALLI: Ralli ryhmään ilmoittautuminen
 2. Klikkaa Ilmoittaudu -painiketta, ja pääset kirjautumaan SuomiSportiin sisälle.
  1. Mikäli olet aiemmin käyttänyt SuomiSport palvelua, pyytää järjestelmä joko puhelinnumeroasi tai sähköpostiosoitettasi, jonne se lähettää sinulle kirjautumiskoodin. Koodilla pääset kirjautumaan järjestelmään sisälle.
  2. Mikäli et ole aiemmin käyttänyt SuomiSport palvelua, luodaan sinulle tässä vaiheessa sinne profiili ja tunnukset.
  3. Huoltajat voivat käyttää SuomiSport palvelua itsensä sekä huollettaviensa puolesta.
 3. Valitse listalta lapsen nimi, jonka haluat Fillarikouluun ilmoittaa.
 4. Täytä seuraavan sivun lomake, hyväksy ehdot, ja pääset maksamaan Fillarikoulun osallistumisen (20€).
 5. Suorita maksu valitsemallasi tavalla. Kun maksu on suoritettu, on ilmoittautuminen valmis.
 6. Tämän jälkeen rekisteröi lapsesi vielä Tarmon jäseneksi klikkaamalla TÄSTÄ. Fillarikoulun maksu sisältää Tarmon jäsenyyden, eli uusia maksuja ei tässä kohtaa enään tule. Rekisteröinnin jälkeen saat sähköpostiviestin vielä Tarmon jäsenyydestä, jossa annettua linkkiä tulee klikata jotta jäsenyys saadaan voimaan. Sähköposti tulee, kun seura on jäsenyyspyynnön kuitannut, eli se ei lähde järjestelmästä automaattisesti, ja siksi sen saapumisessa voi mennä päivä tai pari.

Ilmoittautuminen on valmis! 

Fillarikoulun ohjelma

Tandem ja Hurjapää -ryhmien kokoontuminen kello 18:00 ja lenkki päättyy kello 19:00

Rämäpää ja Ralli -ryhmien kokoontuminen kello 18:00 ja lenkki päättyy kello 19:15.

Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan lenkeille.

26.5. Väinölän koulu, Luodontie 1

2.6. Ulvilan Vesitorni, Tutintie 15

9.6. Yyteri, kokootuminen Punaisella tuvalla, Hevospankintiellä

15.6. Satakunta Cup: Rata-ajo: Porin Stadion. Paikalle kello 18. 

16.6. Pripolin Parkkipaikka, Tiedepuisto 4

23.6. Ruosniemen Bike Park, Ruosniemen hiihtokeskus, Myyrynkuja

30.6. Isomäki, Karhuhallin Parkkipaikka, Urheilutie 1

FILLARIKOULU ON LOMALLA VIIKKOTREENEISTÄ HEINAKUUN

20.7. Satakunta Cup: Kortteliajo, Söörmarkun Palstakalliolla. Paikalle klo 18

4.8. Ulvilan Kirkon parkkipaikka, Saarentie 2

11.8. Viasveden FK-Rata, Vanha Raumantie 699

18.8. Ruosniemen Bike Park, Ruosniemen hiihtokeskus, Myyrynkuja

25.8. Seikkailupuisto Huikeen parkkipaikka / Yyteri, Hiekkarannantie 189

18.9. Maastokisa Satakunta Cup, Massin Maja, kokoontuminen kello 12, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13.

25.9. Maastokisa Satakunnan Mestaruus, HUOM! SIIRTYNYT MASSIN MAJALLE, kokoontuminen kello 12:30, 

Sinisellä merkityt tapahtumat ovat Satakunta Cupin kisoja, joissa on omat lastensarjat. Näihin ilmoittautuminen erikseen. 

SaC = Satakunta Cup, eli Satakunnan aluella järjestettävät pyöräilyn osakilpailut, joissa osassa on tarjolla lapsille mahdollisuus osallistua matalankynnyksen pyöräkilpailuun (yllä sinisellä). Lapset voivat halutessaan osallistua myös ilman ajanottoa. Kauden lopuksi osakilpailuiden pisteet lasketaan yhteen, ja Cupissa menestyneet pyöräilijät palkitaan.

Satakunnan Mestaruus -kilpailuissa ratkotaan nimensä mukaisesti Satakunna Mestaruus kussakin pyöräilyn osalajissa. Maastopyöräilyn osalta Satakunnan Mestaruus kisoissa on rata myös lapsille.

3 kommenttia artikkeliin ”Fillarikoulu”

Jätä kommentti

Tietosuojavarmistus * Aikakatkaisu.