Fillarikoulu

Mikä Fillarikoulu on ?

Fillarikoulu on lapsille suunnattu maastopyöräilykoulu, jossa oppii pyöränhallintataitoja, maastopyöräilyä ja ryhmässäajamisen perustaidot.

Kenelle Fillarikoulu on suunnattu ja mitä varusteita siellä tarvitaan?

Fillarikouluun ovat tervetulleita kaikki tytöt ja pojat, joilla on oma pyörä sekä pyöräilykypärä. Pyöräksi kelpaa kaikki moottoroimattomat kaksipyöräiset. Lisäksi kypärä on jokaiselle pakollinen varuste. Fillarikouluun on hyvä varata mukaan myös sään vaatimat varusteet ja kengiksi sopivat parhaiten kovapohjaiset kengät (esim. sandaaleja emme suosittele). Suuntaa-antava suositus alaikärajaksi on 6-vuotta. Nuorimmille Fillarikoulun oppilaille suosittelemme ns. Tandem -ryhmää, eli Lapsi-Aikuinen ryhmää jossa vanhempi, sisar tai muu tuttu aikuinen on pääsääntöisesti mukana Fillarikoulussa auttamassa lasta.
Kaikkien Fillarikouluun osallistuvien lasten tulisi hallita itsenäinen pyörälläajo. Lisäksi on hyvä huomioida, että lapsen keskittymiskyky riittää porukassa ajamiseen, jolloin on tärkeää seurata muun ympäristön lisäksi edellä ajavia sekä kuunnella ohjaajien antamia ohjeita. Helpointa tätä on kokeilla Tandem-ryhmässä.
Fillarikoululaiset jaetaan aina muutamaan ryhmään, joiden lenkkien pituus ja vaikeusaste vaihtelee. Helpommassa maastossa pärjää vähemmilläkin vaihteilla, tai ilman vaihteita, mutta haastavampiin maastoihin suositellaan pyörää, jossa on enemmän kuin kolme vaihdetta. Näin mäetkin pääsee helpommin ylös ajamalla. Ralli –ryhmä on suunnattu jo paljon maastossa ajaneille lapsille, ja siellä ajotaito-, kunto-, ja kalustevaatimukset ovat hieman muita ryhmiä korkeammat.

Fillarikoulun ryhmät

Tandem (Lapsi-aikuinen ryhmä)

Lapsen tulee hallita pyörälläajo itsenäisesti, mutta vanhemman mukanaoloa suositellaan. Vanhemmat toimivat ryhmän apuohjaajina ja neuvovat lapsia ajon aikana. Ryhmässä opetellaan pyöränhallintaa erilaisilla teillä ja poluilla, kokeillaan pieniä esteiden ylityksiä, harjoitellaan jarrutuksia sekä vaihteiden käyttöä (mikäli lapsella on vaihdepyörä) ja ennenkaikkea nautiskellaan luonnossa liikkumisesta. Ikäsuositus 6-7 vuotta.

Hurjapäät

Lapsen tulee hallita pyörälläajo niin että pyöräily epätasaisella polulla onnistuu ongelmitta, ja lapsi osaa kiertää pieniä esteitä kuten esimerkiksi isoja kiviä. Tässä ryhmässä lapset pyöräilevät jo itsenäisesti ilman vanhempiaan, joten lapsen keskittymiskyvyn tulisi olla riittävä pienessä porukassa ajamiseen ja edellä menevän pyöräilijän seuraamiseen. Ryhmä pyöräilee melko helpossa maastossa, metsäpoluilla ja sorateillä harjoitellen ryhmässäajoa, pyörän hallintaa, vaihteiden käyttöä (mikäli pyörässä on vaihteet), mutta ryhmässä edetään vielä maltillisesti. Ikäsuositus 8-9 vuotta.

Rämäpäät

Lapsi hallitsee pyörää jo sujuvasti ja nauttii pyöräilystä epätasaisemmillakin alustoilla. Porukassa pidetään jo hieman vauhtia päällä, ja pausseja on vain muutama tunnin aikana. Ryhmä harjoittelee esteiden ylityksiä ja väistämisiä, ketteryyttä ja koordionatiota ja pyörän hallintaa erilaisilla poluilla. Ikäsuositus 9-11 vuotta.

Ralli

Tässä porukassa pidetään reipasta vauhtia ja ajetaan vaativissa maastoissa. Ryhmä harjoittelee erilaisten esteiden ylittämistä, erilaisilla pinnoilla ajamista, pyörän hallintaa, koordinaatiokykyä, ketteryyttä ja maastossa ”maastonlukua” eli hyvien ajolinjojen valintaa. Ryhmän jäsenet ovat tyypillisesti harrasteneet jo maastopyöräilyä ja/tai heillä on kokemusta Fillarikoulusta aiemmilta vuosilta. Varsinaista ikärajaa ryhmäläisille ei ole, mutta suosittelemme että ryhmän osallistujilla olisi käytettävissä useampivaihteinen maastopyörä. Ikäsuositus 11+ vuotta tai runsaasti kokemusta maastopyöräilystä.

Fillarikoululaisten vanhemmat ovat halutessaan tervetulleita mukaan avustajiksi yllä mainittuihin ryhmiin.

Mitä Fillarikoulu maksaa?

Fillarikoulun hinta on 25€ / lapsi, ja mikäli samasta perheestä löytyy useampi fillaroitsija niin silloin jokaisen uuden osallistujan hinta on 15€ / lapsi. Fillarikoulun osallistumismaksu maksetaan Porin Tarmon tilille: Osuuspankki FI18 5704 0420 0369 05 ja viestikenttään kirjoitetaan osallistuvan lapsen (/lapsien) nimi. Osallistumismaksut tulee suorittaa viimeistään 4.6.2019 mennessä.

HUOM! Fillarikoulun osallistumisesta ei lähetetä erillistä laskua, vaan maksu tulisi suorittaa itsenäisesti heti ilmoittautumisen tai ensimmäisen kokoontumisen jälkeen.

Kuka Fillarikoululaisen vakuuttaa?

Jokaisen Fillarikouluun osallistuvan on hyvä huomioida, että Fillarikoulun hinta ei sisällä tapaturmavakuutusta, vaan jokainen pyöräilee omalla vastuullaan. Siksi suosittelemme, että jokaisella Fillarikoululaisella on oma vakuutus, joka kattaa lapselle mahdollisesti sattuvat tapaturmat. Suomen Pyöräilyunionilta on myös mahdollista ostaa Fillaripassi, joka kattaa vakuutuksen rata-, maantie-, ja maastopyöräilijöille. Lisätietoja Fillaripassista ja linkki Fillaripassin ostamiseen löytyy alta:
Fillaripassi

Milloin ja missä Fillarikoulu kokoontuu?

Fillarikoulu kokoontuu kesän aikana kymmenen kertaa. Ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 21.5.2019 kello 18, tämän jälkeen pyöräilläänkin joka viikko samaan aikaan kesäkuun loppuun. Heinäkuussa pidetään taukoa, ja elokuussa palataan taas Fillarikoulun pariin tuttuun tapaan joka tiistai. Tapaamispaikkamme vaihtelee ohjelman mukaisesti Porin lähialueilla. Näin Fillarikoululaiset pääsevät tutustumaan vaihtelevampiin maastoihin.
Lisäksi ohjelmaan sisältyy Satakunta Cupin ja Satakunnan Mestaruusajojen yhteydessä lapsille sopivat kisat, kuten Kortteli-, Rata- ja maastopyöräilykilpailut, joissa Fillarikoululaisille on oma ratansa.

Elo- syyskuun vaihteessa Kankaanpäässä järjestetään kansallinen pyöräkilpailu Skoda Superb Stages, jonka Kankaanpään keskustassa pidettävään kilpailuun järjestetään lapsille oma sarjansa. Tapahtuman ohessa on paljon myös muuta tapahtumaa. Fillarikoululaiset pääsevät mukaan tähän Suomen maantiepyöräilykauden päättävään tapahtumaan.

Ketkä ovat Fillarikoulussa ”opettajina”?

Fillarikoulussa ovat vetäjinä alueen maastopyöräilyn aktiiviharrastajia, joilla on itsellä kokemusta maasto- ja maantiepyöräilystä sekä osalla myös triathlonista. Fillarikoulun toiminnasta vastaa ensisijaisesti Porin Tarmon Juniorityöstä vastaavana Elle Porri.

Mikäli sinulla on kysyttävää Fillarikoulun toiminnasta, ota yhteyttä Elleen: 040-8310718 tai elle.porri @ gmail.com.

Fillarikouluun ilmoittautuminen

Ilmoittaudu täyttämällä ilmoittautumislomake. Lapsi/ nuori saa samalla seuran jäsenyyden.

Fillarikoulun ohjelma, kesä 2019

21.5. Fillarikoulu alkaa, Kirjurinluoto / Areenan parkkipaikka, klo 18-19:15

28.5. Ulvilan Vesitorni, Tutintie 15, klo 18-19:15

4.6. Kortteliajo SaC, Palstakallio Söörmarkku, klo 18-19:15

11.6. Rata-ajo SaC ja maastolenkki, Porin Stadion, klo 18-19:15

18.6. Pyöräsuunnistus, Yyteri, klo 18-19:15

25.6. Ruosniemen koulu, klo 18-19:15

HEINÄKUUSSA Fillarikoulu on lomalla

6.8. Väinölän koulu, klo 18-19:15

13.8. Preiviikin Urheilukenttä, klo 18-19:15

20.8. Ulvilan Kirkon parkkipaikka, klo 18-19:15

27.8. Massin Maja / Ulvila, klo 18-19:15

31.8. Korttelikisa, Syysetapit / Kankaanpää, Kankaanpään Tori. Kisa kello 14:15, kokoontuminen torilla kello 13:30.

28.9. Maastokisa Satakunnan Mestaruus, Hiittenharju, kokoontuminen kello 12, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13.

5.10. CycloCross kisa SaC, Kirkkokallio Noormarkku, kokoontuminen kello 12, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13.

20.10. Maastokisa SaC, Massin Maja, kokoontuminen kello 12, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13.

Sinisellä merkittyihin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki lapset, eivät ainoastaan Fillariokoululaiset.

SaC = Satakunta Cup, eli Satakunnan aluella järjestettävät pyöräilyn osakilpailut, joissa osassa on tarjolla lapsille mahdollisuus osallistua matalankynnyksen pyöräkilpailuun (yllä sinisellä). Lapset voivat halutessaan osallistua myös ilman ajanottoa. Kauden lopuksi osakilpailuiden pisteet lasketaan yhteen, ja Cupissa menestyneet pyöräilijät palkitaan.

Satakunnan Mestaruus -kilpailuissa ratkotaan nimensä mukaisesti Satakunna Mestaruus kussakin pyöräilyn osalajissa. Maastopyöräilyn osalta Satakunnan Mestaruus kisoissa on rata myös lapsille.

Yksi kommentti artikkeliin ”Fillarikoulu”

Jätä kommentti

Tietosuojavarmistus * Aikakatkaisu.