Fillarikoulu

Mikä Fillarikoulu on ?

Fillarikoulu on alakouluikäisille lapsille suunnattu pyöräilyharrastus, jossa oppii pyöränhallintataitojen, maastopyöräilyn ja ryhmässäajamisen perustaitojen lisäksi myös alamäkiajoa.

Fillarikoulu kokoontuu kerran viikossa kesä- ja elokuussa. Joka toinen viikko ajetaan maastossa ja joka toinen viikko Ruosniemen Town Hill Centerin alamäkipyöräilykeskuksessa.

Kenelle Fillarikoulu on suunnattu ja mitä varusteita siellä tarvitaan?

Fillarikouluun ovat tervetulleita kaikki lapset, joilla on oma pyörä sekä pyöräilykypärä. Pyöräksi kelpaa kaikki moottoroimattomat kaksipyöräiset. Lisäksi kypärä on pakollinen varuste. Fillarikouluun on hyvä varata mukaan myös sään vaatimat varusteet ja kengiksi sopivat parhaiten kovapohjaiset kengät.

Suuntaa-antava suositus alaikärajaksi on 6-vuotta. Nuorimmille Fillarikoulun oppilaille suosittelemme Tandem -ryhmää, eli Lapsi-Aikuinen ryhmää jossa vanhempi, sisar tai muu tuttu aikuinen on pääsääntöisesti mukana Fillarikoulussa auttamassa lasta.

Kaikkien Fillarikouluun osallistuvien lasten tulisi hallita itsenäinen pyörälläajo. Lisäksi on hyvä huomioida, että lapsen keskittymiskyky riittää porukassa ajamiseen, jolloin on tärkeää seurata muun ympäristön lisäksi edellä ajavia sekä kuunnella ohjaajien antamia ohjeita. Helpointa tätä on kokeilla Tandem-ryhmässä.

Fillarikoululaiselle tulee ilmoittautumisen yhteydessä valita ajoryhmä, jotka on kuvattu alla. Ajoryhmissä sekä lenkkien pituus että maaston vaikeusaste vaihtelee.

Huomioi Fillarikoululaisen vakuutus

Jokaisen Fillarikouluun osallistuvan on hyvä huomioida, että Fillarikoulun hinta ei sisällä tapaturmavakuutusta, vaan jokainen pyöräilee omalla vakuutuksellaan. Mikäli lapsella ei ole tapaturmavakuutusta, joka kattaa pyöräilyharrastuksen maastossa ja alamäkiajossa, suosittelemme ostamaan Suomi Sportista Fillaripassin ja siihen liitetyn Sporttiturvan.

Fillarikoulun ryhmät

Tandem (Lapsi-aikuinen ryhmä)

Lapsen tulee hallita pyörälläajo itsenäisesti, ja vanhemman tai muun huoltajan on tulee olla lapsen mukana Fillarikoulun lenkeillä. Vanhemmat toimivat ryhmän apuohjaajina ja neuvovat lapsia ajon aikana. Ryhmässä opetellaan pyöränhallintaa erilaisilla teillä ja poluilla, kokeillaan pieniä esteiden ylityksiä, harjoitellaan jarrutuksia sekä vaihteiden käyttöä (mikäli lapsella on vaihdepyörä) ja ennenkaikkea nautiskellaan luonnossa liikkumisesta. Alamäkiajossa Tandem ryhmälle on tarjolla oma lyhyempi ja helpompi ratansa, ja muuta ikäryhmälle sopivaa pyöräilyä.

Ikäsuositus 6-7 vuotta.
Tandem ryhmässä lenkkien pituus on maastosta riippuen 3-5 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 20″ pyörällä.

Ryhmä 1: 26er

Lapsen tulee hallita pyörälläajo niin, että pyöräily epätasaisella polulla onnistuu ongelmitta, ja lapsi osaa kiertää ja ylittää pieniä esteitä. Lapsen keskittymiskyvyn tulisi olla riittävä porukassa ajamiseen ja muiden pyöräilijöiden huomioimiseen.  Alamäessä ryhmää ohjataan asteittain alamäkiajon saloihin. Lapsen omista taidoista ja uskalluksesta riippuen, kesän aikana voi edetä haastavempiin ratoihin.

Suuntaa-antava ikäsuositus n.8-9 vuotta ja vähän kokemusta pyöräilystä.
Ryhmän lenkkien pituus on maastosta riippuen 6-8 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 24″ pyörällä, mutta suosittelemme vähintään 26″ pyöriä, joissa on vaihteita 7 tai enemmän.

Ryhmä 2: 29er

Lapsi hallitsee pyörälläajoa maastossa jo sujuvasti ja hänellä on kokemusta pyöräilystä jo jonkin verran. Tässä porukassa pidetään vauhtia päällä, ja taukoja on vain muutama 75 minuutin aikana.  Lapsen kunnon tulee olla riittävä, jotta hän jaksaa ajaa yli tunnin lenkin hieman reippaammalla vauhdilla.

Suuntaa-antava ikäsuositus n.10-11 vuotta.
Ryhmän lenkkien pituus on maastosta riippuen 7-12 kilometriä. Parhaiten mukana pärjää vähintään 26″ pyörällä, mutta suosittelemme vähintään 27,5″ pyöriä, joissa on vaihteita 10 tai enemmän.

Fillarikoululaisten vanhemmat ovat tervetulleita mukaan avustajiksi kaikkiin yllä mainittuihin ryhmiin.

Mitä Fillarikoulu maksaa?

Fillarikoulun hinta on 20€ / lapsi. Maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.
Vuoden 2022 jäsenmaksun maksaneille lapsille Fillarikoulun hinta on 5€. Tällöin ryhmään ilmoittautumisen yhteydessä tulee käyttää alennuskoodia POTA2022.

Milloin ja missä Fillarikoulu kokoontuu?

Fillarikoulu kokoontuu kesän aikana kymmenen kertaa. Joka toinen viikko ajetaan maastossa, ja joka toinen viikko kokoonnutaan Ruosniemen Laskettelukeskusen Bike Parkissa eli Town Hill Centerissä.

Ensimmäinen kokoontuminen on keskiviikkona 8.6.2022. Tandem ja 26er ryhmien lenkkien pituus on tunti, 29er ryhmä ajaa 75 minuttia. Kaikki ryhmät lähtevät ja palaavat samaan paikkaan. Lähtöaika on kaikille ryhmille aina kello 18:30.

Lisäksi halukkailla Fillarikoululaisilla on mahdollisuus osallistua Satakunta Cupin ja Satakunnan Mestaruusajojen maastopyöräilykilpailuihin, joissa Fillarikoululaisille on oma ratansa. Ilmoittautumiset kisoihin tulee erikseen.

Lapset ovat myös tervetulleita Satakunta Cupin osakilpailuihin, joissa on tarjolla ikäluokat 10-vuotiaista eteenpäin. Lisätietoja Satakunta Cupin kisoista löydät täältä.

Ketkä ovat Fillarikoulussa ”opettajina”?

Fillarikoulussa ovat vetäjinä alueen maasto- ja alamäkipyöräilyn aktiiviharrastajia, joilla on itsellä kokemusta maasto- ja alamäkipyöräilystä.

Lisätietoja

Lisätietoja Fillarikoulun toiminnasta voi kysellä Porin Tarmon juniorivastaavalta Elle Porrilta (040 831 0718).

ILMOITTAUTUMINEN

Fillarikouluun ilmoittautuminen tapahtuu SuomiSport palvelun kautta. Ilmoittautuminen on kaksivaiheinen, ja on tärkeää että ilmoittautumisessa noudatetaan alla listattua ohjetta ja ilmoittautumisjärjestystä.

HUOM! Vuoden 2022 jäsenmaksun jo maksaneille lapsille Fillarikoulun hinta on 5€. Tällöin ryhmään ilmoittautumisen yhteydessä tulee käyttää alennuskoodia POTA2022. Mikäli jäsen ei käytä alennuskoodia ilmoittautumisen yhteydessä, emme ikävä kyllä voi Fillarikoulun ilmoittautumisen yhteydessä maksettua ylimääräistä jäsenmaksua palauttaa.

  1. Rekisteröi lapsesi seuran jäseneksi tästä: Fillarikoulujäsen 
  2. Ilmoita lapsesi tämän jälkeen valitsemaasi Fillarikoulun ajoryhmään:
    Tandem: Tandem SuomiSport
    26er: 26er SuomiSport
    29er: 29er SuomiSport

Fillarikoulun ohjelma

Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan lenkeille.

HUOM! Ensimmäinen kerta PERUTTU – lenkki siirtyy myöhemmäksi! (1.6. Yyteri, Punainen Tupa, Hevospakintie)

Fillarikoulun aloitus: 8.6.2022

8.6. Bike Park, Myyrynkuja 39 (Ruosniemen Laskettelukeskus)

15.6. Ulvilan Vesitorni, Tutintie 15

22.6. Bike Park, Myyrynkuja 39 (Ruosniemen Laskettelukeskus)

29.6. Isomäki, Karhuhallin Parkkipaikka, Urheilutie 1

FILLARIKOULU ON LOMALLA VIIKKOTREENEISTÄ HEINAKUUN

3.8. Bike Park, Myyrynkuja 39 (Ruosniemen Laskettelukeskus)

10.8. Kalaholman koulu, Lukkarisannantie 15

18.8. Ruosniemen Bike Park, Ruosniemen hiihtokeskus, Myyrynkuja

24.8. Isomäki, Karhuhallin Parkkipaikka, Urheilutie 1

31.8. Yyteri Punainen Tupa, Hevospakintie

7.9. Bike Park, Myyrynkuja 39 (Ruosniemen Laskettelukeskus)

17.9. Maastokisa Satakunta Cup, Massin Maja, kokoontuminen kello 12:45, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13. Lähtöpaikka Massin Maja osoitteessa Massintie 189.

24.9. Maastokisa Satakunnan Mestaruus, Hiittenharju, kokoontuminen kello 12:30, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13. 

Sinisellä merkityt tapahtumat ovat Satakunta Cupin kisoja, joissa on omat lastensarjat. Näihin ilmoittautuminen erikseen. 

SaC = Satakunta Cup, eli Satakunnan aluella järjestettävät pyöräilyn osakilpailut, joissa osassa on tarjolla lapsille mahdollisuus osallistua matalankynnyksen pyöräkilpailuun (yllä sinisellä). Lapset voivat halutessaan osallistua myös ilman ajanottoa. Kauden lopuksi osakilpailuiden pisteet lasketaan yhteen, ja Cupissa menestyneet pyöräilijät palkitaan.

Satakunnan Mestaruus -kilpailuissa ratkotaan nimensä mukaisesti Satakunna Mestaruus kussakin pyöräilyn osalajissa. Maastopyöräilyn osalta Satakunnan Mestaruus kisoissa on rata myös lapsille.

3 kommenttia artikkeliin ”Fillarikoulu”

Jätä kommentti

Tietosuojavarmistus * Aikakatkaisu.