Fillarikoulu

Mikä Fillarikoulu on ?

Fillarikoulu on lapsille suunnattu maastopyöräilykoulu, jossa oppii pyöränhallintataitoja, maastopyöräilyä ja ryhmässäajamisen perustaidot.

Kenelle Fillarikoulu on suunnattu ja mitä varusteita siellä tarvitaan?

Fillarikouluun ovat tervetulleita kaikki tytöt ja pojat, joilla on oma pyörä sekä pyöräilykypärä. Pyöräksi kelpaa kaikki moottoroimattomat kaksipyöräiset. Lisäksi kypärä on jokaiselle pakollinen varuste. Fillarikouluun on hyvä varata mukaan myös sään vaatimat varusteet ja kengiksi sopivat parhaiten kovapohjaiset kengät (esim. sandaaleja emme suosittele). Suuntaa-antava suositus alaikärajaksi on 6-vuotta. Nuorimmille Fillarikoulun oppilaille suosittelemme ns. Tandem -ryhmää, eli Lapsi-Aikuinen ryhmää jossa vanhempi, sisar tai muu tuttu aikuinen on pääsääntöisesti mukana Fillarikoulussa auttamassa lasta.
Kaikkien Fillarikouluun osallistuvien lasten tulisi hallita itsenäinen pyörälläajo. Lisäksi on hyvä huomioida, että lapsen keskittymiskyky riittää porukassa ajamiseen, jolloin on tärkeää seurata muun ympäristön lisäksi edellä ajavia sekä kuunnella ohjaajien antamia ohjeita. Helpointa tätä on kokeilla Tandem-ryhmässä.
Fillarikoululaiset jaetaan aina muutamaan ryhmään, joiden lenkkien pituus ja vaikeusaste vaihtelee. Helpommassa maastossa pärjää vähemmilläkin vaihteilla, tai ilman vaihteita, mutta haastavampiin maastoihin suositellaan pyörää, jossa on enemmän kuin kolme vaihdetta. Näin mäetkin pääsee helpommin ylös ajamalla. Ralli –ryhmä on suunnattu jo paljon maastossa ajaneille lapsille, ja siellä ajotaito-, kunto-, ja kalustevaatimukset ovat hieman muita ryhmiä korkeammat.

Fillarikoulun ryhmät

Tandem (Lapsi-aikuinen ryhmä)

Lapsen tulee hallita pyörälläajo itsenäisesti, ja vanhemman tai muun huoltajan on hyvä olla lapsen mukana Fillarikoulun lenkeillä. Vanhemmat toimivat ryhmän apuohjaajina ja neuvovat lapsia ajon aikana. Ryhmässä opetellaan pyöränhallintaa erilaisilla teillä ja poluilla, kokeillaan pieniä esteiden ylityksiä, harjoitellaan jarrutuksia sekä vaihteiden käyttöä (mikäli lapsella on vaihdepyörä) ja ennenkaikkea nautiskellaan luonnossa liikkumisesta. Ikäsuositus 6-7 vuotta.

Hurjapäät

Lapsen tulee hallita pyörälläajo niin, että pyöräily epätasaisella polulla onnistuu ongelmitta, ja lapsi osaa kiertää pieniä esteitä kuten esimerkiksi isoja kiviä. Tässä ryhmässä lapset pyöräilevät jo itsenäisesti ilman vanhempiaan, joten lapsen keskittymiskyvyn tulisi olla riittävä pienessä porukassa ajamiseen ja edellä menevän pyöräilijän seuraamiseen. Ryhmä pyöräilee melko helpossa maastossa, metsäpoluilla ja sorateillä harjoitellen ryhmässäajoa, pyörän hallintaa, vaihteiden käyttöä (mikäli pyörässä on vaihteet), mutta ryhmässä edetään vielä maltillisesti. Ikäsuositus 8-9 vuotta.

Rämäpäät

Lapsi hallitsee pyörää jo sujuvasti ja nauttii pyöräilystä epätasaisemmillakin alustoilla. Porukassa pidetään jo hieman vauhtia päällä, ja pausseja on vain muutama tunnin aikana. Ryhmä harjoittelee esteiden ylityksiä ja väistämisiä, ketteryyttä ja koordionatiota ja pyörän hallintaa erilaisilla poluilla. Lapsen kunnon tulee olla riittävä, jotta hän jaksaa ajaa yli tunnin lenkin hieman reippaammalla vauhdilla. Ikäsuositus 9-11 vuotta.

Ralli

Tässä porukassa pidetään jo reipasta vauhtia ja ajetaan vaativissa maastoissa. Ryhmä harjoittelee erilaisten esteiden ylittämistä, erilaisilla pinnoilla ajamista, pyörän hallintaa, koordinaatiokykyä, ketteryyttä ja maastossa ”maaston lukua” eli hyvien ajolinjojen valintaa. Ryhmän jäsenet ovat tyypillisesti harrasteneet jo maastopyöräilyä ja/tai heillä on kokemusta Fillarikoulusta aiemmilta vuosilta. Varsinaista ikärajaa ryhmäläisille ei ole, mutta suosittelemme että ryhmän osallistujilla olisi käytettävissä useampivaihteinen maastopyörä. Lisäksi Ralli-ryhmässä pyöräilevältä vaaditaan jo hieman parempaa kuntoa. Ikäsuositus 11+ vuotta tai kokemusta maastopyöräilystä.

Fillarikoululaisten vanhemmat ovat halutessaan tervetulleita mukaan avustajiksi yllä mainittuihin ryhmiin (vuonna 2020 osallistuja määriä saatetaan joutua rajaamaan vallitsevien kokoontumisrajoitteiden mukaisesti).

Mitä Fillarikoulu maksaa?

Fillarikoulun hinta on 20€ / lapsi. Maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kuka Fillarikoululaisen vakuuttaa?

Jokaisen Fillarikouluun osallistuvan on hyvä huomioida, että Fillarikoulun hinta ei sisällä tapaturmavakuutusta, vaan jokainen pyöräilee omalla vastuullaan. Siksi suosittelemme, että jokaisella Fillarikoululaisella on oma vakuutus, joka kattaa lapselle mahdollisesti sattuvat tapaturmat. Suomen Pyöräilyltä on mahdollista ostaa Fillaripassi, joka kattaa vakuutuksen rata-, maantie-, ja maastopyöräilijöille. Lisätietoja Fillaripassista ja linkki Fillaripassin ostamiseen löytyy alta:
Fillaripassi

Milloin ja missä Fillarikoulu kokoontuu?

Fillarikoulu kokoontuu kesän aikana kymmenen kertaa. Ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 9.6.2020. Kokoontumisrajoitukset huomioiden, Fillarikoulun lähtöajat on vuonna 2020 porrastettu seuraavasti:

  • Rämäpäät ja Ralli -ryhmät: kokoontumien ja lähtö kello 18
    • Lenkin kesto 1:20h, eli harjoitus päättyy kello 19:20
  • Hurjapäät ja Tandem -ryhmät: kokoontuminen ja lähtö kello 18:15
    • Lenkin kesto 1h, eli harjoitus päättyy kello 19:15

Lisäksi halukkailla Fillarikoululaisilla on mahdollisuus osallistua Satakunta Cupin ja Satakunnan Mestaruusajojen Kortteli-, Rata- ja maastopyöräilykilpailuihin, joissa Fillarikoululaisille on oma ratansa. Ilmoittautumiset kisoihin tulee erikseen.

Ketkä ovat Fillarikoulussa ”opettajina”?

Fillarikoulussa ovat vetäjinä alueen maastopyöräilyn aktiiviharrastajia, joilla on itsellä kokemusta maasto- ja maantiepyöräilystä sekä osalla myös triathlonista. Fillarikoulun toiminnasta vastaa ensisijaisesti Porin Tarmon Juniorityöstä vastaavana Elle Porri.

Mikäli sinulla on kysyttävää Fillarikoulun toiminnasta, ota yhteyttä Elleen: 040-8310718 tai elle.porri @ gmail.com.

Fillarikouluun ilmoittautuminen

Fillarikouluun pääset ilmoittautumaan tästä: Fillarikoulun ilmoittautuminen

Lapsi/ nuori saa samalla seuran jäsenyyden.

Fillarikoulun ohjelma, kesä 2020

Tandem ja Hurjapää -ryhmien kokoontuminen kello 18:15 ja lenkki päättyy kello 19:15

Rämäpää ja Ralli -ryhmien kokoontuminen kello 18 ja lenkki päättyy kello 19:20.

Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan lenkeille.

9.6. Väinölän koulu, Luodontie 1

16.6. Porin Metsä, kokoontuminen Stadionilla, Metsämiehenkatu 19

(lapset jotka eivät kisaa: lenkille lähtö oman ryhmän mukaisesti: kello 18 Rämäpäät/Ralli ja kello 18:15 Tandem/Hurjapäät)

TAI Satakunta Cup: Rata-ajo, Stadionilla, ilmoittautuminen paikalla kello 18 kaikille

23.6. Yyteri, kokootuminen Punaisella tuvalla, Hevospankintiellä

30.6. Ulvilan Vesitorni, Tutintie 15

7.7. Viasveden FK-rata, Vanha Raumantie 699

14.7. Ruosniemen Bike Park, Ruosniemen hiihtokeskus, Myyrynkuja

21.7. Satakunta Cup: Kortteliajo, Söörmarkun Palstakalliolla, HUOM klo 18 kaikille

Fillarikoulu on lomalla

11.8. Ulvilan Kirkon parkkipaikka, Saarentie 2

18.8. Pripoli, Tiedepuisto 4

25.8. Massin Maja / Ulvila, Massintie 190

1.9. Seikkailupuisto Huikeen parkkipaikka / Yyteri, Hiekkarannantie 189

19.9. Maastokisa Satakunta Cup, Massin Maja, kokoontuminen kello 12, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13.

26.9. Maastokisa Satakunnan Mestaruus, Hiittenharju, kokoontuminen kello 12, jolloin alkaa rataan tutustuminen ja ilmoittautuminen. Kisa kello 13.

Sinisellä merkityt tapahtumat ovat Satakunta Cupin kisoja, joissa on omat lastensarjat. Näihin ilmoittautuminen erikseen. 

SaC = Satakunta Cup, eli Satakunnan aluella järjestettävät pyöräilyn osakilpailut, joissa osassa on tarjolla lapsille mahdollisuus osallistua matalankynnyksen pyöräkilpailuun (yllä sinisellä). Lapset voivat halutessaan osallistua myös ilman ajanottoa. Kauden lopuksi osakilpailuiden pisteet lasketaan yhteen, ja Cupissa menestyneet pyöräilijät palkitaan.

Satakunnan Mestaruus -kilpailuissa ratkotaan nimensä mukaisesti Satakunna Mestaruus kussakin pyöräilyn osalajissa. Maastopyöräilyn osalta Satakunnan Mestaruus kisoissa on rata myös lapsille.

3 kommenttia artikkeliin ”Fillarikoulu”

Jätä kommentti

Tietosuojavarmistus * Aikakatkaisu.