Fillarikoulu

Mikä Fillarikoulu on ?

Fillarikoulu on lapsille suunnattu maastopyöräilykoulu, jossa oppii pyöränhallintataitoja, maastopyöräilyä ja ryhmässäajamisen perustaidot.

Fillarikoulun ryhmät vuodelle 2018 on täynnä ja ilmoittautuminen on suljettu.

Kenelle Fillarikoulu on suunnattu ja mitä varusteita siellä tarvitaan?

Fillarikouluun ovat tervetulleita kaikki tytöt ja pojat, joilla on oma pyörä sekä pyöräilykypärä. Pyöräksi kelpaa kaikki moottoroimattomat kaksipyöräiset. Lisäksi kypärä on jokaiselle pakollinen varuste. Fillarikouluun on hyvä varata mukaan myös sään vaatimat varusteet ja kengiksi sopivat parhaiten kovapohjaiset kengät (esim. sandaaleja emme suosittele). Suuntaa-antava suositus alaikärajaksi on 6-vuotta, mutta nuorimmille Fillarikoulun oppilaille suosittelemme ns. Tandem -ryhmää, eli Lapsi-Aikuinen ryhmää jossa vanhempi, sisar tai muu tuttu aikuinen on pääsääntöisesti mukana Fillarikoulussa auttamassa lasta.
Kaikkien Fillarikouluun osallistuvien lasten tulisi hallita itsenäinen pyörälläajo. Lisäksi on hyvä huomioida, että lapsen keskittymiskyky riittää porukassa ajamiseen, jolloin on tärkeää seurata muun ympäristön lisäksi edellä ajavia sekä kuunnella ohjaajien antamia ohjeita. Helpointa tätä on kokeilla Tandem-ryhmässä.
Fillarikoululaiset jaetaan aina muutamaan ryhmään, joiden lenkkien pituus ja vaikeusaste vaihtelee. Helpommassa maastossa pärjää vähemmilläkin vaihteilla, tai ilman vaihteita, mutta haastavampiin maastoihin suositellaan pyörää, jossa on enemmän kuin kolme vaihdetta. Näin mäetkin pääsee helpommin ylös ajamalla. Ralli –ryhmä on suunnattu jo paljon maastossa ajaneille lapsille, ja siellä ajotaito-, kunto-, ja kalustevaatimukset ovat hieman muita ryhmiä korkeammat.

Fillarikoulun ryhmät

Tandem (Lapsi-aikuinen ryhmä)

Lapsen tulee hallita pyörälläajo itsenäisesti, mutta vanhemman mukanaoloa suositellaan. Vanhemmat toimivat ryhmän apuohjaajina ja neuvovat lapsia ajon aikana. Ryhmässä opetellaan pyöränhallintaa erilaisilla teillä ja poluilla, kokeillaan pieniä esteiden ylityksiä, harjoitellaan jarrutuksia sekä vaihteiden käyttöä (mikäli lapsella on vaihdepyörä) ja ennenkaikkea nautiskellaan luonnossa liikkumisesta. Ikäsuositus 6+ vuotta.

Hurjapäät

Lapsen tulee hallita pyörälläajo niin että pyöräily epätasaisella polulla onnistuu ongelmitta, ja lapsi osaa kiertää pieniä esteitä kuten esimerkiksi isoja kiviä. Tässä ryhmässä lapset pyöräilevät jo itsenäisesti ilman vanhempiaan, joten lapsen keskittymiskyvyn tulisi olla riittävä pienessä porukassa ajamiseen ja edellä menevän pyöräilijän seuraamiseen. Ryhmä pyöräilee melko helpossa maastossa, metsäpoluilla ja sorateillä harjoitellen ryhmässäajoa, pyörän hallintaa, vaihteiden käyttöä (mikäli pyörässä on vaihteet), mutta ryhmässä edetään vielä maltillisesti. Ikäsuositus 8-9 vuotta.

Rämäpäät

Lapsi hallitsee pyörää jo sujuvasti ja nauttii pyöräilystä epätasaisemmillakin alustoilla. Porukassa pidetään jo hieman vauhtia päällä, ja pausseja on vain muutama tunnin aikana. Ryhmä harjoittelee esteiden ylityksiä ja väistämisiä, ketteryyttä ja koordionatiota ja pyörän hallintaa erilaisilla poluilla. Ikäsuositus 9-11 vuotta.

Ralli

Tässä porukassa pidetään reipasta vauhtia ja ajetaan vaativissa maastoissa. Ryhmä harjoittelee erilaisten esteiden ylittämistä, erilaisilla pinnoilla ajamista, pyörän hallintaa, koordinaatiokykyä, ketteryyttä ja maastossa ”maastonlukua” eli hyvien ajolinjojen valintaa. Ryhmän jäsenet ovat tyypillisesti harrasteneet jo maastopyöräilyä ja/tai heillä on kokemusta Fillarikoulusta aiemmilta vuosilta. Varsinaista ikärajaa ryhmäläisille ei ole, mutta suosittelemme että ryhmän osallistujilla olisi käytettävissä useampivaihteinen maastopyörä. Ikäsuositus 11+ vuotta tai runsaasti kokemusta maastopyöräilystä.

Fillarikoululaisten vanhemmat ovat halutessaan tervetulleita mukaan avustajiksi yllä mainittuihin ryhmiin.

Mitä Fillarikoulu maksaa?

Fillarikoulun hinta on 25€ / lapsi, ja mikäli samasta perheestä löytyy useampi fillaroitsija niin silloin jokaisen uuden osallistujan hinta on 10€ / lapsi.
Fillarikoulun osallistumismaksu maksetaan Porin Tarmon tilille: Osuuspankki FI18 5704 0420 0369 05 ja viestikenttään kirjoitetaan osallistuvan lapsen (/lapsien) nimi. Osallistumismaksut tulee suorittaa viimeistään 5.6.2018 mennessä. HUOM! Fillarikoulun osallistumisesta ei lähetetä erillistä laskua, vaan maksu tulisi suorittaa itsenäisesti heti ilmoittautumisen tai ensimmäisen kokoontumisen jälkeen.

Kuka Fillarikoululaisen vakuuttaa?

Jokaisen Fillarikouluun osallistuvan on hyvä huomioida, että Fillarikoulun hinta ei sisällä tapaturmavakuutusta, vaan jokainen pyöräilee omalla vastuullaan. Siksi suosittelemme, että jokaisella Fillarikoululaisella on oma vakuutus, joka kattaa lapselle mahdollisesti sattuvat tapaturmat. Suomen Pyöräilyunionilta on myös mahdollista ostaa Fillaripassi, joka kattaa vakuutuksen rata-, maantie-, ja maastopyöräilijöille. Lisätietoja Fillaripassista ja linkki Fillaripassin ostamiseen löytyy alta:
Fillaripassi

Milloin ja missä Fillarikoulu kokoontuu?

Fillarikoulu kokoontuu kesän aikana kymmenen kertaa. Ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 22.5.2018 kello 18:00-19:15 ja tämän jälkeen pyöräilläänkin joka tiistai samaan aikaan kesäkuun loppuun. Heinäkuussa pidetään taukoa, ja elokuussa palataan taas Fillarikoulun pariin tuttuun tapaan joka tiistai. Tapaamispaikkamme vaihtelee ohjelman mukaisesti Porin lähialueilla. Näin Fillarikoululaiset pääsevät tutustumaan vaihtelevampiin maastoihin.
Lisäksi ohjelmaan sisältyy Satakunta Cupin ja Satakunnan Mestaruusajojen yhteydessä lapsille sopivat kisat, kuten Kortteli-, Rata- ja maastopyöräilykilpailut, joissa Fillarikoululaisille on oma ratansa.

Syyskuun alussa Kankaanpäässä järjestetään kansallinen pyöräkilpailu Skoda Superb Stages, jonka Kankaanpään keskustassa pidettävään kilpailuun järjestetään lapsille oma sarjansa. Tapahtuman ohessa on paljon myös muuta tapahtumaa. Fillarikoululaiset pääsevät mukaan tähän Suomen maantiepyöräilykauden päättävään tapahtumaan.

Ketkä ovat Fillarikoulussa ”opettajina”?

Fillarikoulussa ovat vetäjinä alueen maastopyöräilyn aktiiviharrastajia, joilla on itsellä kokemusta maasto- ja maantiepyöräilystä sekä osalla myös triathlonista. Fillarikoulun toiminnasta vastaa ensisijaisesti Porin Tarmon Juniorityöstä vastaavana Elle Porri. Mikäli sinulla on kysyttävää Fillarikoulun toiminnasta, ota yhteyttä Elleen: 040-8310718 tai elle.porri @ gmail.com.

Fillarikouluun ilmoittautuminen

Fillarikouluun ilmoittautuminen tapahtuu Porin Tarmon sivuilla osoitteessa http://www.pota.fi/ilmoittautuminen.
Fillarikoulun osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen jälkeen, tai viimeistään 5.6.2018, Porin Tarmon tilille: Osuuspankki FI18 5704 0420 0369 05 ja viestikenttään kirjoitetaan osallistuvan lapsen (/lapsien) nimi.

Fillarikoulun ohjelma 2018

Fillarikoulun ohjelma näyttää seuraavanlaiselta:

22.5.2018 Kirjurinluoto, Areenan parkkipaikka, klo 18-19:15
29.5.2018 Palstakallio Söörmarkku, Kortteliajot, klo 18-19:15
5.6.2018 Ulvilan Vesitorni, klo 18-19:15
12.6.2018 Stadion Isomäki, Rata-ajoa (Stadion) ja maastolenkki, klo 18-19:15
19.6.2017 Ruosniemen koulu, klo 18-19:15
26.6.2017 Kalaholman Koulu, klo 18-19:15
HEINÄKUUN ajan Fillarikoulu on kesälomalla
7.8.2018 Massin Maja, klo 18-19:15
14.8.2018 Preiviikin Urheilukenttä, klo 18-19:15
21.8.2018 Ulvilan Kirkon parkkipaikka, klo 18-19:15
28.8.2018 Yyteri, Seikkailupuisto Huikee, klo 18-19:15
1.9. Kauden päätöstapahtuma, Kankaanpää, Syysetapit
22.9.2018 Satakunta Cupin Maastokisa, Hiittenharju, Ulvila, klo 12-n.14
29.9.2018 Satakunnan Mestaruus Maastokisa, Hiittenharju, Harjavalta, klo 12-n.14
6.10.2018 Satakunta Cupin Cylcocross kisa, Kirkkokallio, Noormarkku, klo 12-14

Yksi kommentti artikkeliin ”Fillarikoulu

Jätä kommentti

Tietosuojavarmistus * Aikakatkaisu.